Van Oahu naar Big Island
Vliegveld HonoluluOp woensdag 14 juni zijn we van Oahu naar Big Island gevlogen. Alle vluchten tussen de eilanden waren met Hawaiian Airlines. Het vliegveld van Kona heeft een niet overdekte wachtruimte. Boven de band waar de koffers aankwamen was alleen een afdak gebouwd. Veel vogels hadden daar nesten en de kofferband was dan ook volledig ondergescheten.
Gewone saffraangors, juveniel
Big Island is verreweg het grootste van de Hawaiiaanse eilanden en ook het jongste eiland.
Bij het vliegveld zagen we ook een paar kleine gele vogeltjes. Het zijn jongen van de gewone saffraangors. Ze hebben nog niet de mooie geeloranje kleuren van de volwassen exemplaren, maar het geel is al goed te zien.
Rijstvogels
RijstvogelDeze vogel kwam oorspronkelijk alleen op Java en Bali voor. Via uit gevangenschap ontsnapte exemplaren zijn er nu op een heleboel andere plaatsen, waaronder Hawaii, verwilderde populaties ontstaan. Door de massale vangst voor de siervogelindustrie is de vogel op de lijst van bedreigde soorten terecht gekomen. Ze zijn in gevangenschap gemakkelijk aan het broeden te krijgen. Ze staan er ook om bekend dat het in de volière enorme pestkoppen zijn. Met name kleinere soorten maken ze het leven zuur.
Kealakekua Bay State Historical Park
We zijn die middag nog naar het Kealakekua Bay State Historical Park gereden, zo'n 18 km ten zuiden van ons hotel in Kailua. Het park ligt in de buurt van het dorpje Captain Cook. Cook kwam hier voor het eerst aan land op dit eiland in 1778 en werd een jaar later door de plaatselijke bevolking vermoord, ook op deze plaats.
James Cook Monument
Monument James CookOp de oever van de Kealakekua Bay staat het Cook Monument op de plaats waar hij in 1779 werd vermoord. Aanvankelijk werd Cook op Hawaii heel vriendelijk ontvangen omdat men hem aanzag voor Lono, de God van de voorspoed. Later ontstonden er steeds meer conflicten en op 14 februari 1779 werd hij vermoord op de plek waar nu het monument staat. Je kunt bij het monument komen via een lange niet al te interessante wandeling en via excursies met bootjes waarbij het snorkelen centraal staat. Wij hebben dat niet gedaan.
Gewone saffraangors
Bij de Kealakekua Bay zagen we ook deze saffraangors. De oranje kleur op zijn hoofdje verraad dat het een mannetje is. Op de eerste foto heeft hij een lekker hapje gevonden. De mus op de achtergrond lijkt ook aanspraak te maken op deze lekkernij.
Geelsnavelkardinaal
GeelsnavelkardinaalDe geelsnavelkardinaal is een vogelsoort uit Zuid-Amerika. Hij lijkt nogal op de roodkuifkardinaal, maar hij heeft geen kuif en de snavel is geel-oranje. Een roodkuifkardinaal heeft een donkere snavel. Big Island is het enige Hawaiiaanse eiland waar deze soort voorkomt. De roodkuifkardinaal die we op de andere eilanden zagen komt hier juist niet voor.
Japanse brilvogel
Japanse brilvogelEr zat op deze plek ook een Japanse brilvogel. De vogel is met goede bedoelingen naar Hawaii gehaald, het bestrijden van insecten, maar dit pakte verkeerd uit. De ingevoerde vogels bleken besmet met vogelmalaria en vervolgens zijn veel inheemse vogelsoorten aan deze ziekte bezweken.
Dat neemt niet weg dat het een mooi vogeltje is.
A'ama krab
Dit is de kameleon onder de krabben. Hij kan zijn kleur aanpassen aan de plek waar hij leeft. Op de donkere rotsen bij Kealakekua Bay hebben ze dus een donkere kleur. Van nature hebben ze een oranjerode kleur. Zoals hier te zien is bij de dode krab.
Boven het uitzicht bij ons hotel rond zonsondergang. Beneden het uitzicht vanuit onze kamer de volgende ochtend. Het was een beetje een vergane glorie hotel. En dan vroegen ze ook nog $10,- per dag voor wifi. Dat kan wat ons betreft echt niet meer in 2017.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten