Bij een bezoek aan Honolulu kun je Pearl Harbor natuurlijk niet overslaan. Als je daarbij ook het USS Arizona Memorial wilt bezoeken is het aan te bevelen om vooraf kaartjes te regelen.
Er is per dag maar een beperkt aantal kaarten beschikbaar en tijdens ons bezoek waren de kaarten uitverkocht. We hadden de kaarten geregeld door een excursie te boeken. We werden opgepikt in de buurt van het hotel door een busje met een gids in Hawaiiaanse kleding. Het was een nogal extreem geval van popie-jopie. Gelukkig was zijn rol beperkt tot het vervoer van en naar het World War II Valor in the Pacific National Monument.
Pearl Harbor is een natuurlijke haven bij Honolulu die sinds het eind van de negentiende eeuw wordt gebruikt als marinebasis voor de Verenigde Staten. De haven is natuurlijk vooral bekend van de Japanse aanval op 7 december 1941 waardoor een groot deel van de Amerikaanse vloot werd vernietigd en Amerika rechtstreeks betrokken raakte bij de Tweede Wereldoorlog.
Ingang Pearl Harbor
Links van de ingang van het National Monument zijn een paar kleine musea met voorwerpen uit de oorlog, maquettes van de schepen uit die tijd en enkele landkaarten zoals deze waarop de door Japan bezette gebieden zijn weergegeven en bij andere gebieden staat welk land het gebied destijds als kolonie in bezit had. Zoals Netherlands East Indies en French Indo-China.
Oost-Azië in WO II
USS Bowfin
USS BowfinWe moesten nog even wachten totdat het tijd was voor ons bezoek aan het USS Arizona Memorial. Een stukje verderop lag de USS Bowfin, deze onderzeeër werd precies één jaar na de aanval op Pearl Harbor gelanceerd vanaf de Portsmouth Naval Shipyard op de grens van Maine en New Hampshire. Vanaf dat moment heeft de onderzeeboot gedurende de hele oorlog missies uitgevoerd in de Stille Oceaan met Pearl Harbor als thuisbasis. Na de oorlog is de boot nog jarenlang gebruikt voor militaire trainingsactiviteiten en sinds 1979 is het een museumschip.
Het weer zag er een beetje grauw en somber uit. Maar ook met al die wolken is het in Honolulu gewoon bijna 30°C.
USS Arizona Memorial
USS Arizona MemorialDit Pearl Harbor monument kun je alleen bezoeken met een ticket waar een tijdstip voor je bezoek op staat. Je komt dan eerst in een filmzaal waar een indrukwekkende film wordt vertoond over de aanval op 7 december 1941. Je ziet beelden van de verwoestingen in de haven, maar opmerkelijk genoeg ook van de Japanse soldaten die zich voorbereiden op de aanvallen. Ze hebben de Amerikaanse verdediging om de tuin geleid door niet vanuit zee aan te vallen, maar vanaf de andere kant van het eiland door een kloof te vliegen die bij Pearl Harbor uitkomt.
USS Arizona Memorial
Na de film ga je naar een boot die je naar het monument brengt. Het monument is deels betaald met een bijdrage van de overheid en deels door private initiatieven. Zoals het verkopen van plastic modellen van het schip en een benefiet concert van Elvis Presley. Onze gids suggereerde dat het een publiek geheim was dat Elvis een bijdrage had geleverd, maar op internet kun je gemakkelijk vinden dat het concert $ 64.000 heeft opgeleverd.
Muur met namen slachtoffers
In het monument is een muur met alle namen van de mensen die bij de aanval zijn omgekomen. Je kunt ook naar het wrak van het schip onder je kijken. Zoals vaak bij scheepswrakken zie je ook hier dat het voor vissen een veilig toevluchtsoord is geworden.
Vissen bij het wrak
Er steekt ook nog een stukje van het wrak boven het water uit.
USS Arizona
Het wrak lekt nog steeds elke dag een beetje olie. Sommige mensen denken dat dat stopt als de laatste overlevende komt te overlijden. Persoonlijk denk ik dat het stopt als de olie op is.
Lekkende olie uit de USS Arizona USS Arizona Memorial
Koereiger
KoereigerVeel vogels bij Pearl Harbor. We zagen hier vanaf een afstand onze eerste koereiger. Later zouden we nog honderden koereigers zien. Vooral op Kauai waren ze erg talrijk. Deze reiger mist de oranje lokken uit de broedtijd.
Gewone saffraangors
Gewone saffraangorsDe gewone saffraangors is een prachtig vogeltje dat oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika komt. Maar inmiddels is het ook een vertrouwde verschijning op Oahu en Big Island.
Na afloop van het bezoek aan Pearl Harbor moesten we nog even wachten op de gids met de bus. We zagen weer een paar roodbuikbuulbuuls, een aantal Sint Helenefazantjes en een Mexicaanse roodmus.
Sint-Helenefazantje
Mexicaanse roodmus
Roodbuikbuulbuul
National Memorial Cemetery of the Pacific
Op het afgesproken tijdstip stond de gids bij de bus op een ukelele te spelen en te zingen. Waarschijnlijk probeerde hij op die manier zijn fooi veilig te stellen. We kregen nog een stadstour, maar mochten daarbij nergens uit de bus. De tour begon met een rondje rijden op de National Memorial Cemetery of the Pacific.National Memorial Cemetery of the Pacific
Op dit kerkhof dat in een oude vulkaankrater, de Punchbowl ligt, liggen mensen die gediend hebben in het Amerikaanse leger. Rijen stenen geven de graven aan. De bus stopte even bij het graf van Ellison Onizuka, een astronaut uit Hawaii die omkwam bij de vlucht met de Challenger in 1986.
National Memorial Cemetery of the Pacific
Omdat het kerkhof ook op onze lijst van filmlocaties stond zijn we een paar dagen later nog even terug geweest.
Vanaf de weg omhoog naar het kerkhof heb je uitzicht op Honolulu.
Uitzicht op Honolulu
Hieronder het parlementsgebouw van Hawaii. Dit is gebouwd nadat Hawaii in 1959 als 50ste staat was toegetreden tot de Verenigde Staten. Rechtsonder in de hoek is een standbeeld te zien. Dit is Pater Damiaan, de Belgische pater die op Molokai een leprozenkolonie beheerde. Hij is later door Paus Johannes Paulus II heilig verklaard.
Parlementsgebouw
Het Iolani Palace is het enige koninklijk paleis in de Verenigde Staten. In dit paleis woonden de vroegere koningen van Hawaii.
Iolani Palace
Aan de overkant van de weg staat het gebouw van het hooggerechtshof van Hawaii, Aliiolani Hale en het standbeeld van koning Kamehameha I, de koning die de eilanden heeft verenigd tot één koninkrijk. De volledige naam van de koning is: Kalani Paiʻea Wohi o Kaleikini Kealiʻikui Kamehameha o ʻIolani i Kaiwikapu kaui Ka Liholiho Kūnuiākea. Dit betekent krab met harde schelp. Omdat een dag later King Kamehameha Day gevierd werd, was het beeld behangen met bloemenkransen. Toen we later in de week terugkwamen waren de kransen verdwenen.
Kamehameha I
Geen opmerkingen:
Een reactie posten